Asezare

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Asezare si relief Comuna Talea este pozitionata în nord-vestul judetului Prahova, în zona subcarpatica, la poalele muntelui Gurguiatu. Cele doua sate componente, Talea si Plaiu sunt situate la altitudini cuprinse între 750-1050 m. Cele mai apropiate orase sunt Breaza, la 8 km si Sinaia, la 30 km. Apele care strabat teritoriul localitatii sunt râurile Talea si Bizdidel.

Relief Comuna Talea se incadreaza din punct de vedere geomorfologic, in zona dealurilor subcarpatice si anume in subunitatea morfologica denumita Breaza-Ocina. Dealurile din zona au inaltimi cuprinse intre 750-900 m si se impun prin masivitatea lor. Crestele dealurilor sunt despartite prin seile largi de la obarsiile unor vai si sunt dominate de muntele Gurguiatu cu 1342 m altitudine. Comuna Talea este asezata pe culmea netezita de la 800-900 m inaltime, partea sudica, satul Plaiu, fiind asezat pe cumpana dintre apele Talea (Belia) si Bizdidel. Forma asezari comunei, alungita dealungul drumului principal si tentaculara pe vai, este conditionata de relieful local, casele fiind in general grupate in zona centrala a satului Talea si dispersate spre N si SE in satul Plaiu. In general perimetrul construit al comunei se inscrie pe un relief cu pantele de 10-15 % (in zona centrala). Pe masura ce inainteaza spre N-NE-NV, panta se accentueaza ajungand la 35%. In acest sector nordic, versantii sunt strabatuti de ogase si ravene, care din cauza caracterului torential al ploilor, continua sa ia dimensiuni mai mari. Netezirea de care s-a vorbit mai sus poate fi pusa pe seama eroziunilor exercitate de cele doua paraie ce au dus la o usoara terasare a zonei.

Reteua hidrograficaTeritoriul comunei Telea este drenat de doua paraie principale, Telea (sau Belia) la Est si Bizdidel la Vest. Acestea sunt cursuri cu debit permanent, torential, cu putere mare de eroziune a terenurilor limitrofe. Aceste paraie au numerosi afluenti-vai cu extindere limitata, ce brazdeaza teritoriul comunei, dar care datorita caracterului puternic torential formeaza ravene si ogasece insotesc sau chiar traverseaza uneori drumurile locale. Aceste vai pot prelua intregul debitdin precipitatii sau topire a zapezii de pe teritoriul comunei si din amonte, astfel incat nu se produc inundatii ale zonelor invecinate. Pericolul il reprezinta insa caracterul torential eroziuni (atat in maluri cat si pe fundul vailor),ce duce la distrugerea locala a terenurilor limitrofe (provoaca alunecari de teren). Sursele de apa potabila sunt izvoarele si acviferul freatic (situat la 2-3 m adancime), exploatat prin fantani. Freaticul nu are debit constant, variind direct proportional cu precipitatiile, astfel incat apa in fantani scade sau chiar dispare in perioadele secetoase.

Alimentarea permanenta cu apa a comunei se face din izvoarele din zona Gurguiata din paraul Talea. In subteranul zonei nu exista roci colector de medie si mare adancime, care sa permita inmagazinarea unor rezerve importante de apa, ce ar putea fi exploatate prin foraje. In comuna Talea nu exista lacuri si nici amenajari piscicole.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]