Infrastructura

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Infrastructura de transport rutierLegatura rutiera intre comuna Talea si celelalte localitati este realizata de drumul judeatean DJ 206, care strabate comuna de la est la vest pe o lungime de 7,5 Km (de la Breaza spre comuna Moroieni, judetul Dambovita). Drumurile comunale sunt drumuri de munte inguste, balastate, greu accesibile, sau accesibile uneori doar carutelor. Lungimea pe raza comunei a drumurilor comunale este de 11 Km . Drumul Judetean 206 (in prezent asfaltat) care strabate comuna se afla si el deasemeni intr-o stare foarte proasta din cauza alunecarilor de teren. Mijloace de transport: -cu tractiune animala : 87 -autoturisme : 45 -transport la fiecare ora Talea-Gura Beliei-Breaza cu maxitaxi : 2 Comuna nu dispune de cale ferata,cea mai apropiata statie de C.F.R fiind gara Gura Beliei la 8 Km. Localitatea cea mai frecventata de Locuitorii comunei Talea este orasul Breaza.

Utilitati publice

1.Alimentarea cu apa

Alimentatrea permanenta cu apa a comunei se face in sistem organizat, din izvoarele din zona Gurguiata( din versantul stang al paraului Talea)-zona de NE a comunei. Apa este adusa printr-o conducta metalica pana la cele 3 rezervoare metalice ce exista la extremitatea nordica a comunei. Lungimea totala a retelei simple de distributie a apei potabile este de 18 Km. Lungimea retea modernizata a apei este nefinalizata-18,7 Km. Capacitatea instalatiilor de producere a apei potabile este de 170 mc/zi. Cantitatea de apa potabila distribuita consumatorilor este in total de 60 mii mc.Cantitatea de apa potabila distribuita consumatorilor pentru uz casnic este de 52 mii mc.

2.Canalizare si statii de epurare

In satele Talea si Plaiu nu exista retea de canalizare sau statii de epurare a apelor uzate.

3.Alimentarea cu gaze naturale

In prezent comuna Talea nu este racordata la gaze. Energia termica necesara locuintelor si perpararii apei calde menajere este asigurata cu surse locale si anume cu sobe cu lemne, cu carbune sau cu combustibil lichid. Prepararea hranei se realizeaza cu sobe cu lemne sau combustibil lichid si cu sobe tip aragaz cu butelii cu gaz lichefiat.

4.Alimentarea cu energie electrica

Comuna Talea cuprinde satele Talea si Plaiu. Alimentarea cu energie electrica se realizeaza prin posturi trafo aeriene instalate pe stalpi de beton, racordate la LEA 20Kv. Astfel satul Talea este alimentat cu energie electrica prin doua posturi trafo PT-316,160KvA , amlasat langa primarie si PT-350,100KvA, amplasat pe strada laturalnica la circa 300 m de primarie. Satul Plaiu este alimentat cu energie electrica prin postul trafo PT-319,100KvA amplasat pe strada principala. Posturile trafo amintite mai sus sunt racordate la LEA 20Kv care vine din Breaza si urmeaza traseul strazii principale care trece prin cele doua sate.

Retelele de joasa tensiune din satul Talea sunt realizate cu conductoare funie sau torsadate pe stalpi din beton. In satul Plaiu retelele de joasa tensiune sunt amplasate pe stalpii comunei cu stalpii LEA 20 Kv. Pe strazile principale din cele doua sate este realizat un iluminat stradal, pe stalpii retelelor de joasa tensiune. Numarul de gospodarii racordate la sistemul de alimentare cu energie electrica este de 336 . Lungimea retelei de alimentare cu energie electrica a comunei este de 14 Km. Posturile de transformare sunt in numar de 3. Lungimea retelei de iluminat public este de 14 Km.

5.Telecomunicatii

Comuna Talea dispune de o centrala telefonica automata, amplasata in Caminul Cultural impreuna cu Posta. Retelele telefonice sunt realizate in cablu pozat aerian pe stalpii retelei electrice de joasa tensiune.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]